Τετάρτη

Το Νέο Κύμα

Το Νέο Κύμα εμφανίστηκε γύρω στο 1964, την περίοδο δηλαδή που το έντεχνο, λαϊκό τραγούδι είχε αρχίσει να ωριμάζει.
Ο ρόλος του στην πορεία και τη διαμόρφωση του ελληνικού τραγουδιού ήταν βασικός, χωρίς να είναι η βαθιά τομή, η ουσιαστική επανάσταση και η ριζική αλλαγή στη φόρμα και στο περιεχόμενο. Οι αναζητήσεις του και οι καταθέσεις του δεν έφτασαν στο ύψος εκείνων του Θεοδωράκη και του Χατζηδάκι. Ωστόσο, η παρουσία του είχε ένα ήθος και η προσφορά του ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Γιατί το σημαντικό με το Νέο Κύμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε και ο χώρος μέσα στον οποίο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε. Η ύπαρξη του έφερε έναν καινούριο τρόπο ψυχαγωγίας σε μια μερίδα του κοινού και κυρίως της νεολαίας.
Την ονομασία του την οφείλει στο κινηματογραφικό κίνημα Nouvel Vague, που είχε ξεσπάσει στη Γαλλία προς το τέλος της δεκαετίας του ’50 και το κύριο χαρακτηριστικό του, η ισορροπία ανάμεσα στο ελαφρό τραγούδι και στο έντεχνο λαϊκό, αποτελώντας τη χρυσή τομή.


Get your own playlist at snapdrive.net!


Από μουσική άποψη, το Νέο Κύμα θεωρείται η ανανεωμένη προέκταση του ελαφρού τραγουδιού, σύφωνα με τα γαλλικά πρότυπα. Η ανανέωση αυτή συνίσταται στην απαλλαγή των τραγουδιών από τους χορευτικούς ρυθμούς, τη λιτότητα της μελωδικής και αρμονικής έκφρασης και στη χρήση μικρού αριθμού μουσικών οργάνων στην ενορχήστρωση.
Το στοιχείο αυτό της ανανέωσης υπάρχει και στους στίχους των τραγουδιών του νέου Κύματος. Τα θέματα τους δεν είναι μόνο ερωτικά. Θίγουν κι άλλες πλευρές της κοινωνικής ζωής με τρόπο ήπιο και χαμηλότονο. Το νέο Κύμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπήρξε πολιτικά αδιάφορο. Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του η προβληματική που προσπαθούσε να βρει διεξόδους περισσότερο στον εσωτερικό άνθρωπο και λιγότερο στις πολιτικές κατακτήσεις του καιρού του. Ωστόσο, η στάση του είχε εντιμότητα και η προσπάθεια του να ανοίξει δρόμους στο ελληνικό τραγούδι δεν πέρασε απαρατήρητη.


Get your own playlist at snapdrive.net!


Από τους συνθέτες κυριότερος εκπρόσωπος του Νέου Κύματος στον τόπο μας, είναι αναντίρρητα, ο Γιάννης Σπανός (άσπρα καράβια τα όνειρα μας, μια αγάπη για το καλοκαίρι, τάχα γιατί κ. α.).
Από τους κυριότερους στυλοβάτες του ο Νότης Μαυρουδής (άκρη δεν έχει ο ουρανός, θυμάσαι, φώναξε με κ. α.)
Αξιοσημείωτη η παρουσία του Λάκη Παπά (πάει κι αυτή η Κυριακή, κι ύστερα μου μιλάς για καλοκαίρι κ.α.)
Άλλοι, ίσως όχι τόσο γνωστοί αλλά με σημαντική προσφορά στη σύνθεση τραγουδιών του Νέου Κύματος είναι ο Γιώργος Ρωμανός, ο Σπύρος Παπάς, ο Γιώργος Κοντογιώργος , ο Βασίλης Τενίδης, ο Βασίλης Δημητρίου, η Ηλέκτρα Παπακώστα, ο Κώστας Μυλωνάς κ.α.


Get your own playlist at snapdrive.net!


Οι στιχουργοί επίσης πολλοί αλλά ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον Γιάννη Αργύρη(έλα μαζί μου, πάει κι αυτή η Κυριακή κ.α.), τον άνθρωπο που κυριολεκτικά, ξόδεψε την καλλιτεχνική του ζωή για την ιδέα της μπουάτ. Από το μόνιμο στέκι του, τις "Εσπερίδες", για είκοσι ολόκληρα χρόνια, επιμένει και προσπαθεί να διατηρήσει το κλίμα, το ήθος και την ατμόσφαιρα της εποχής του Νέου Κύματος, υπηρετώντας το τραγούδι και την ψυχαγωγία του "κλειστού" χώρου. Μ΄ένα σπάνιο για την εποχή καλλιτεχνικό δονκιχωτισμό, μια απαρασάλευτη και ανυποχώρητη καλλιτεχνική στάση, αγωνίζεται να διαφυλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το τραγούδι στους χώρους αυτούς. Τραγουδώντας για είκοσι ολόκληρα χρόνια, χωρίς καμιά διακοπή τα τραγούδια του, κατορθώνει να επικοινωνεί καθημερινά με το κοινό του, μένοντας πάντα στην επικαιρότητα.


Get your own playlist at snapdrive.net!


Πηγές:
Για τα κείμενα: Κώστας Μυλωνάς "Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού - 2"
Για τα τραγούδια: Η δισκοθήκη μου.

12 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Διαχρονική παρέμεινε!
Πιστεύω πως η μετεξέλιξή του είναι το σημερινό έντεχνο

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

φυρδην-μίγδην

Καλησπέρα :)

Με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη σ' αυτό!!

Ανασα του Βορρα είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου για ένα είδος τραγουδιού που "πέρασε" μεν αλλά άφησε σε μας,στους νέους εκείνης της γενιάς,τις καλύτερες αναμνήσεις.Επίσης (συνυπογράφοντας με την Γλαρένια)πιστεύω και γω ότι έθεσε τις βάσεις όπου στηρίχτηκε το σημερινό έντεχνο-ποιοτικό τραγούδι.
Μια και δεν έκανες αναφορά στους τραγουδιστές που το υποστήριξαν με τον καλύτερο τρόπο,επέτρεψέ μου να το κάνω εγώ,για τον λόγο ότι εδώ μέσα(στα blogs) κυκλοφορούν νέα παιδιά, τα οποία ίσως να μην γνωρίζουν για ποιο είδος μουσικής μιλάμε,σίγουρα όμως θα καταλάβουν κάνοντας μνεία στους τργουδιστές.
Αρλέτα,Καίτη Χωματά,Πόπη Αστεριάδη,Μιχάλης Βιολάρης,Γιώργος Ζωγράφος,Δήμητρα Γαλάνη(που ξεκίνησε την καριέρα της με αυτό το είδος τραγουδιού)αλλά και Γιάννης Πουλόπουλος(Γειτονάκι μου),Ρένα Κουμιώτη(Αγαπιόμασταν)αλλά και πολλοί άλλοι.
Ευχαριστούμε για το ταξίδι που μας έκανες σε μια εποχή που σήμαινε τόσα πολλά για μας!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

ανασα του βορρα

Εμένα λες βιαστική :Ρ
Αναφορά στους τραγουδιστές ΕΠΕΤΑΙ με μια σειρά αναρτήσεων - πορτρέτων...
Όπως σου είπα, στην κατ' ιδίαν συζήτηση μας, γράφοντας το θέμα αυτό θυμήθηκα τις "μέρες (μου) ραδιοφώνου" και με δεδομένο ότι διαθέτω, εκτός από πλούσια δισκοθήκη από το συγκεκριμένο είδος τραγουδιού και πολύ υλικό για του συντελεστές του,σκοπεύω να ασχοληθώ επισταμένως...
ΥΠΟΜΟΝΗ λοιπόν και κανένας δε θα μείνει παραπονεμένος!!! :))

Ανώνυμος είπε...

Η παρουσίαση σχεδόν όλων αυτών των τραγουδιών, συνδέθηκε και με συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρία.
Τη ΛΥΡΑ και φυσικά, με τα τραγούδια αυτά μεγάλωσε τουλάχιστον μια γενιά σημερινών ... μεσόκοπων και βάλε :)

Την καλησπέρα μου

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

sotiris k.

Με είπες μεσόκοπη;
χαχαχαχαχαχαχαχα
Καλησπέρα!

Ανώνυμος είπε...

Χμμ πότε είπα τέτοιο πράγμα;;;
Επειδή έγραψες ένα αφιέρωμα στο Νέο Κύμα, πάει να πει ότι ... είσαι και συνομήλική του;
Δηλαδή; Αν γράψεις κάτι για τον Παρθενώνα, θα σημαίνει ότι .. ήσουν παρούσα όταν τον έχτιζαν; :) :)

fish eye είπε...

πολυ ωραια η αφιερωση σου..νοσταλγικα τα τραγουδια σου..ειδικα το πρωτο..super!!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

sotiris k.

Μη σου πώ και 2 χρόνια μεγαλύτερη του!!!
(Όχι του Παρθενώνα... :Ρ)
χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

φεγγαραγκαλιες

:) ...και λέω να συνεχίσω!

BUTTERFLY είπε...

ΓΜΤ να μην εχω ηχεια στη δουλεια! Τα λατρευω αυτα τα τραγουδια!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

butterfly

Χαίρομαι που αρέσουν τα τραγούδια αυτά σε μια νέα κοπέλα!!
Ελπίζω να έχεις τη δυνατότητα να τα απολαμβάνεις στο σπίτι σου τουλάχιστον.
Αυτά και όσα ακολουθήσουν στις επόμενες αναρτήσεις-πορτρέτα των τραγουδιστών που αναδείχθηκαν και ανέδειξαν την εποχή του Νέου Κύματος!
:) Τα λέμε...