Σάββατο

Δια... λέξεις!

Εφεύρεση του αμερικανού αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, το Σκραμπλ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο και η ιστορία του ξεκινά πριν από πολλές δεκαετίες. Ο Άλφρεντ Μπατς, που αγαπούσε πολύ τα επιτραπέζια παιχνίδια, παρατήρησε ότι τα παιχνίδια δεξιοτήτων, όπως το σκάκι, ήταν αρκετά απαιτητικά για το μέσο παίκτη. Έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα νέο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι βασισμένο τόσο στις γνώσεις όσο και στην τύχη. Η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού, που το ονόμασε αρχικά «Λέξικο», γεννήθηκε τέλη του 1931. Επρόκειτο για μια συλλογή γραμμάτων με τα οποία ο παίκτης έπρεπε να σχηματίσει λέξεις. Την αξία κάθε γράμματος έδωσε με βάση τη συχνότητα που αυτό εμφανίζονταν στο πρωτοσέλιδο των New York Times.
Το 1933, o Μπατς έκανε αίτηση για να κατοχυρώσει την εφεύρεσή του αλλά η αίτηση απορρίφθηκε ενώ και οι μεγάλοι κατασκευαστές παιχνιδιών, της εποχής, αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την ιδέα του. Ο Μπατς αποφάσισε να κατασκευάσει μόνος του το παιχνίδι και μέχρι το 1938 είχε φτιάξει διακόσια, περίπου, αντίγραφα τα οποία διέθεσε σε φίλους και συγγενείς. Εκείνη τη χρονιά σκέφτηκε να προσθέσει στο παιχνίδι έναν πίνακα όπου θα τοποθετούνταν τα γράμματα όπως στο σταυρόλεξο και μετονόμασε το «Λέξικο» σε «Criss-Crosswords». Ούτε παραλλαγμένο όμως το παιχνίδι είχε καλύτερη τύχη. Ως το 1948, το παιχνίδι παρέμενε στο συρτάρι του Μπατς οπότε τον πλησίασε ο Τζέιμς Μπρουνότ, ένας από τους πρώτους παίχτες του παιχνιδιού, που πίστευε στην εμπορική του αξία. Προχωρώντας σε κάποιες παρεμβάσεις όπως απλούστευση των κανόνων, ανασχεδιασμό του πίνακα και μετονομασία του παιχνιδιού, ο Μπρουνότ παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Scrabble και αναλαμβάνει τη μαζική του παραγωγή, εκχωρώντας στον Μπατς ποσοστό επί των πωλήσεων.
Το πρώτο εργαστήριο στήθηκε στο σαλόνι του σπιτιού του Μπρουνότ, στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Τα επιμέρους κομμάτια προμηθεύονταν από διάφορους κατασκευαστές. Στην αρχή και τυπώνοντας ένα - ένα τα γράμματα στα ξύλινα τετράγωνα, η παραγωγή έφτανε τα 18 παιχνίδια ημερησίως. Το 1949 πουλήθηκαν 2.251 παιχνίδια με συνολική ζημία 450 δολαρίων. Η ζημιά συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα το 1952 να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Εκείνη τη χρονιά, ο Τζακ Στράους, πρόεδρος του «Macy», ενός από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στον κόσμο, που είχε γνωρίσει το Σκραμπλ κι ενθουσιάστηκε, αποφάσισε να το προωθήσει. Το Σκραμπλ, εκείνη τη χρονιά, άρχισε να πουλά 6.000 κομμάτια εβδομαδιαίως. Ο Μπρουνότ μη μπορώντας, πλέον, να ανταποκριθεί στη ζήτηση πούλησε τα δικαιώματα στην εταιρία «Selchow and Righter» η οποία είχε, παλαιότερα, απορρίψει το παιχνίδι. Το 1953, η τρέλα του Σκραμπλ «κυρίευσε» την Αυστραλία όπου καθιερώθηκε από την «J.W. Spear & Sons». Το 1968, η αυστραλιανή εταιρία αγόρασε τα δικαιώματα για όλο τον κόσμο ενώ από το 1994 βρίσκονται στην κατοχή της «Mattel Inc.».
Το πρώτο Πρωτάθλημα Σκραμπλ διοργανώθηκε το 1991 στο Λονδίνο. Ο Τζέιμς Μπρουνότ, που είχε πεθάνει τον Οκτώβριο του 1984, δεν μπόρεσε να πάρει αυτή την ικανοποίηση. Ο Άλφρεντ Μπατς όμως, που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 1993, απολάμβανε ως τα βαθιά γεράματά του το παιχνίδι που ο ίδιος είχε εφεύρει.

ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr

17 σχόλια:

Sissi Soko είπε...

Γεια σου Αμάλθεια! Παιχνιδιάρικη διάθεση, ε;

akrat είπε...

ωραιότατη ανάρτησις
και αν έχω παίξει βρε

akrat είπε...

α με βοήθεια γιατί από ορθωγραφία σκίζω...

k1 είπε...

Ωραία ιστορία, αλλά το παιχνίδι δεν το συμπάθησα ποτέ

Side21 είπε...

Περάσαμε κάμποσες ώρες
όταν είχαμε χρόνο για χάσιμο
Δε μπορώ να πω ότι με ενθουσίαζε
σε αντίθεση με κάποιους φίλους μου.
Πάντως δε μπορούσα να φανταστώ την
περιπετειώδη ιστορία του !!!
Χαρούμενη Κυριακή εύχομαι ...

roadartist είπε...

Kalimeroudia, kali kiriaki oso pio omorfi ginetai sto nisi sou fili mou

:D

Σταλαγματιά είπε...

Εγώ αν σου πω πως ποτέ μου δεν το χώνεψα αυτό το παιχνίδι θα με πεις υπερβολική;

:))))))

Mariel είπε...

Αμάλθεια μου!! Χαίρομαι τόσο που είσαι εδώ.. γύρισα μετά από τόσο καιρό και βρήκα τη μισή παλιά μας παρέα να λείπει.. στεναχώρια και κακό.. Σε περιμένω στο νέο μου σπιτάκι να γεμίσουμε πάλι τη blogoσφαιρα παιχνίδια και χαρά!
Ενδιαφέροντα αυτά για το Scrabble ίσως αναθεωρίσω για αυτό!

BUTTERFLY είπε...

Ενδιαφερουσα ιστορια...το παιχνιδι μου φαινεται λιγο βαρετο...
Καλημερα και καλη εβδομαδα Τερατακι!

Μηθυμναίος είπε...

Πολύ ωραίο κι ενδιαφέρον το παιχνίδι αλλά και τούτη η δική σου, πολύ κατατοπιστική, ανάρτηση!!!

Φοίβη είπε...

Σκραμπλ και sudoku… μεγάλες αγάπες…

Καλή εβδομάδα…

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑVATAR ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ;
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ :))

Artanis είπε...

Ωραία ιστορία...
Καλησπέρα, Αμάλθεια...

eirini katsa είπε...

Δεν ξέρς τι λέτε,αλλά από τα καλύτερα παιχνίδια,ever
Πολύ καλή ιστορία!
Χαιρετισμούς πολλούς Αμάλθεια!
:)

Aristodimos είπε...

Περασα να δηλώσω παρουσία και να ευχηθω Καλή Σαρακοστη...

Με αγαπη
Αρης

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ:))

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

@ Φίλοι μου, ζητώ συγνώμη για την ολιγοήμερη... "αποχή". Διάφορα θέματα, επαγγελματικά και όχι μόνον, με έχουν "βγάλει" εκτός προγράμματος...!
Σιγά, σιγά βρίσκω τους ρυθμούς μου και σύντομα ελπίζω να είμαι πιο συνεπής και στην μπλογκοσυντροφιά μας!

@@Προσωπικά λατρεύω τα επιτραπέζια παιχνίδια και το Scrabble είναι το αγαπημένο μου.
Οι διαφορετικές απόψεις, πάντως, είναι απολύτως σεβαστές!

@@@ Εύχομαι σε όλους καλή Σαρακοστή και...

πάμε παρακάτω! :))