Από το 1959, όταν για πρώτη φορά γιορτάστηκε το Έτος των προσφύγων, η μόδα που θέλει κάθε χρόνο να είναι αφιερωμένος σε μια ιδέα ή ένα προϊόν, κατέκτησε τον παγκόσμιο χάρτη.
Στην αρχή τα ετήσια αφιερώματα ακολουθούσαν μια πιο χαλαρή πορεία. Από το 2000 όμως και μετά, οι τιμητικές έχουν πάρει την πάνω βόλτα με αποτέλεσμα οι χρονιές να μοιράζονται ανάμεσα σε πολλούς τιμώμενους.
Το 2008 έχει επίσημα ανακηρυχθεί έτος της ΦΕΤΑΣ και της ΠΑΤΑΤΑΣ!
Η ΦΕΤΑ του καθημερινού μας τραπεζιού, για πάρα πολλά χρόνια, «κυκλοφορούσε» απροστάτευτη στις διεθνείς αγορές και χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Γερμανία προσπαθούσαν να περάσουν με το όνομα της το δικό τους λευκό τυρί. Ο συνολικός τζίρος από τις πωλήσεις τυριών με την ονομασία «φέτα» για το 2006, έφθασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από τα οποία μόνο τα 130 εκατομμύρια αντιστοιχούν σε ελληνικές εξαγωγές.
Το 2008 η ΦΕΤΑ, κατοχυρωμένη πλέον ως αυστηρά ελληνικό προϊόν και ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα το ροκφόρ και το καμαμπέρ, θα γίνει παγκόσμια σταρ!
Αυτό σημαίνει εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο στην αγορά για να διασφαλιστεί ο καταναλωτής, όσο και στην παραγωγή για να παταχθούν τυχόν νοθείες!
Σημαίνει ακόμα τη διοργάνωση εκδηλώσεων από τους αρμόδιους φορείς, για τη διάδοση στο εξωτερικό της νοστιμιάς της και της διατροφικής της αξίας, ώστε το εθνικό μας τυρί να ανέβει στο γκουρμέ βάθρο που του αξίζει.
Η διεθνής καριέρα της φέτας, ωστόσο μας αφορά όλους…!
Aπαιτώντας η φέτα που αγοράζουμε να έχει ονοματεπώνυμο, συμβάλλουμε στη διάσωση της πιο νόστιμης κληρονομιάς!
Στην αρχή τα ετήσια αφιερώματα ακολουθούσαν μια πιο χαλαρή πορεία. Από το 2000 όμως και μετά, οι τιμητικές έχουν πάρει την πάνω βόλτα με αποτέλεσμα οι χρονιές να μοιράζονται ανάμεσα σε πολλούς τιμώμενους.
Το 2008 έχει επίσημα ανακηρυχθεί έτος της ΦΕΤΑΣ και της ΠΑΤΑΤΑΣ!
Η ΦΕΤΑ του καθημερινού μας τραπεζιού, για πάρα πολλά χρόνια, «κυκλοφορούσε» απροστάτευτη στις διεθνείς αγορές και χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Γερμανία προσπαθούσαν να περάσουν με το όνομα της το δικό τους λευκό τυρί. Ο συνολικός τζίρος από τις πωλήσεις τυριών με την ονομασία «φέτα» για το 2006, έφθασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από τα οποία μόνο τα 130 εκατομμύρια αντιστοιχούν σε ελληνικές εξαγωγές.
Το 2008 η ΦΕΤΑ, κατοχυρωμένη πλέον ως αυστηρά ελληνικό προϊόν και ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα το ροκφόρ και το καμαμπέρ, θα γίνει παγκόσμια σταρ!
Αυτό σημαίνει εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο στην αγορά για να διασφαλιστεί ο καταναλωτής, όσο και στην παραγωγή για να παταχθούν τυχόν νοθείες!
Σημαίνει ακόμα τη διοργάνωση εκδηλώσεων από τους αρμόδιους φορείς, για τη διάδοση στο εξωτερικό της νοστιμιάς της και της διατροφικής της αξίας, ώστε το εθνικό μας τυρί να ανέβει στο γκουρμέ βάθρο που του αξίζει.
Η διεθνής καριέρα της φέτας, ωστόσο μας αφορά όλους…!
Aπαιτώντας η φέτα που αγοράζουμε να έχει ονοματεπώνυμο, συμβάλλουμε στη διάσωση της πιο νόστιμης κληρονομιάς!
Κάθε μέρα στο τραπέζι σας λοιπόν "επίσημη προσκεκλημένη" η φέτα!
Στο φούρνο, με αυγά, με γεμιστά, με την συν-τιμώμενη της πατάτα ή όπως αλλιώς εσείς προτιμάτε...!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Για να «απολαύσετε» αυτήν την ανάρτηση
κάντε click στις έγχρωμες λέξεις & φράσεις του παραπάνω κειμένου.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!
36 σχόλια:
Τυριά,ξυπνήστε..θα σας φαν οι βλάχοι..
χορταστικό το θέμα που έθιξες...
ωραίο μπλοκ..θα ξαναρθω
καλημέρα
σρούουουλπ....μου τρ΄ρχουνε τα σάλια!! γεμιστά..μμμμ,πάω να μαγειρέψω!!
καλημέρα
Για τις πατάτες που ακούμε κάθε μέρα,πότε θα γίνει επέτειος?
Μμμ μου άνοιξες την όρεξη.
Και είναι μεσημέρι.
Λυπάμαι την καημένη την φέτα μου,
Ήρθε ο ώρα να μαρτυρήσει… : ))
Πολύ γευστική η ανάρτηση σου μπράβο!!
Πράσινες πιπεριές-κέρατα, γεμιστές με φετούλα πασπαλισμένη με λίγη ρίγανη και ψημένες ή τηγανισμένες σε λαδάκι...Τέλειες...
Σήμερα έχω πατάτες πουρέ, συνοδεία σε ψητά...Και λίγο δροσερό κρασάκι...
Κόλαση θα γίνει σου λέω...
Φιλιά στην ωραία Κρήτη με τα ωραία τυριά της, τα ωραία φαγητά της και τους ωραίους ανθρώπους της..., σαν εσένα...
Πληροφορία.
Δεν έχουν χαρακτηριστεί όλα τα λευκά ελληνικά ως φέτα!
Η αναγνώριση έχει εξαιρέσει ορισμένες περιοχές της Ελλάδας από την παραγωγή της φέτας!
(Τα λέω αυτά προσπαθώντας να αντισταθώ στην παρόρμηση να σηκωθώ και να πάω προς το ψυγείο :) )
Καλησπέρα
Με το φαγητό δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος, το κάνω από ανάγκη (με τα γλυκά όμως όχι)... ούτε με τη φέτα ιδιαίτερα... αλλά μ'αρέσει ο Μηλιώκας (που μου τον θύμισες καλή μου μνήμη εσύ)!
εγώ προτείνω την ημέρα αυτή να την κάνουμε ημέρα της ανάλατης μυζήθρας γιατί έχω πίεση ... είναι εφικτόν??
και στα αλήθεια ΚΑΛΗΜΕΡΟΥΔΙΑ
συνεκινήθην που με αναζητήσατε.
είστε η μόνη...
μια φορά κι έναν καιρό
σ' ένα ταψί διπλοφουρνιστό
δυό τυριά και μια πατάτα
φτιάξαν γεύμα με σαλάτα...
κι όταν είδαν πως αυτό
ήταν ολίγον τι λειψό
χώθηκαν κι αυτά στη μέση
και γιομίσανε τη θέση...
:)
φιλιά βρόχινα...
γιωργοσ καππα
Kαλησπέρα πια και σε άλλη μέρα!
Να ξαναρθεις όποτε θέλεις :)
Τι λες Σοφία μου? ακούς τι λες?
Δε φτάνει που τις ακούμε κάθε μέρα θες και να τις γιορτάζουμε?? :Ρ :Ρ
Τώρα πια Αναστασία, δε θα 'χει μείνει φέτα, ούτε για δείγμα, φαντάζομαι...!
Καλό απόγευμα σου εύχομαι :)
Φίλια και σε σένα artanis καλή μου :)
Ωραία η συνταγή σου! Θα τη δοκιμάσω αλλά θα μου επιτρέψεις τη ρίγανη να την πασπαλίσω μετά το ψήσιμο...
Καλησπέρα φίλε μου Σωτήρη :)
Έπιασε το κόλπο ή στέναξε το ψυγείο? χα χα χα
Είστε λοιπόν ένας γλυκατζής φαν του Μηλιώκα, αγαπητέ φίλε adaeus...! χμμμ
Και έτος ολόκληρο να της αφιερώσουμε φίλε akrat...!
Η υγεία πάνω απ' όλα :)
ΚΑΛΗΣΠΕΡΟΥΔΙΑ κιόλας :) :) και καλώς μας ξανα-ήρθατε!
Καλησπέρα νεράιδα μου :)
Γευστικότατον το ποίημα!!!
Φιλιά κόκκινα (σαν τις τομάτες της φωτό δίπλα απ' τη φέτα)
Τώρα γιατί μου το κάνεις αυτό.... όχι πες μου...
Γεμιστά έφτιαξα σήμερα, αλλά επειδή τη φέτα στο φούρνο δεν την ήξερα, κάποιο βραδάκι θα τη φτιάξω και ....το ούζο στην υγειά σου.
:-)
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Πολύ εύγευστο..Το θέμα που θίγεις !!!!Πρόσεχε καλά !!!! θα μας παχύνεις..
Φεύγω ντουγρού στο ψυγείο ....
Τα λέμε ..στου διαιτολόγου!!!
Κυρία μου, αφήστε λίγο τους ... μεζέδες και ελάτε να παίξετε :)
Καλημέρες, καλημέρες!!!
Επανέρχομαι...
Ευχαριστούμε και για τις συνταγές αν και εγώ την προτιμώ με κριθαρένιο παξιμάδι και δυο σταγόνες λάδι
Φιλενάδα εδώ ατύχησες.
Αν σου πω ότι δεν την τρώγω ποτέ
και σπάνια ψημένη.
Δεν ξέρω αλλά γενικώς
δεν μου αρέσουν τα τυριά
εκτός από τον ανθότυρο.
Αν έχεις κάποιες συνταγές με ανθότυρο,θα τις ήθελα.
Παρ΄όλα αυτά είναι κληρονομιά μας,
και συμφωνώ .
φιλί Ζαφορένιο
Ωωωωωωωωωωωω! Φέτα!!!
Τη λατρεύω! Γενικά δε μπορώ τα γλυκά και μαλακά τυριά, τα μισώ, θέλω να είναι σφικτά και κάπως αλμυρά! Γιαμ, γιαμ, γιαμ! Πολύ γεμάτες αναρτήσεις κάνεις! Θα πρέπει να σου παίρνουν πολύ ώρα!
Καλησπέρες, καλησπέρες!!!
Επανήλθα...
ο άλλος φίλε μου,
"περί ορέξεως..." :) :) :)
Μυρωδάτη μου ζαφορά,
ευχαρίστως να σου δώσω συνταγές αν μου διευκρινήσεις τι εννοείς ανθότυρο.
Διότι από τούτη τη μεριά της Κρήτης ανθότυρο λέμε τη σκληρή και αλατισμένη μυζήθρα...!
Γλαρένια μου αν στη συνταγή φέτα στο φούρνο, προσθέσεις και μύδια ΝΖ ή γαρίδες (αποφλοιωμένες)φτιάχνεις ένα σαγανάκι... μμμμ μούρλια!!!
Αυτός κι αν είναι ουζομεζές!!! Στην υγειά μας!!!
περίπλους "πατρίδα" φάε άφοβα :)
Δεν παχαίνει η φέτα...!
Φίλε μου Σωτήρη η πρόσκλησις ευπρόσδεκτη...!
Η συμμετοχή εν ευθέτω χρόνω :) :)
Μαριονέττα μου,
Η αλήθεια είναι ότι μου παίρνουν αρκετό χρόνο αλλά το φχαριστιέμαι...!
Ελπίζω το ίδιο κι εσείς :) :)
Ρε συ τερατάκι....αμαν....είπα να μπω το πρωί και μουτ άνοιξε η όρεξη.Φέτες και τα λοιπά...πωπω...πάω να φάω λίγο με λαδάκι και ρίγανη...
Φιλί...
ΚΙ από μένα έχεις πρόσκληση, για το καινούριο παιχνιδάκι...
Καλό απόγευμα...
Η φέτα είναι για όλες τις ώρες μαϊ φρεντ island :)
Ελπίζω και το λάδι να ήταν αγνό!!!
Καλό απόγευμα artanis καλή μου :)
Δεν το γλιτώνω το ψέμα μάλλον...!
χα χα χα χα
Δημοσίευση σχολίου