Τετάρτη

Μες του Μαγιού τις «μυρωδιές»...!

ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ(click it)

Το Μάη του '68(click it) (γνωστός και ως Γαλλικός Μάης) ξεσπάει στη Γαλλία κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις των Γάλλων μαθητών και φοιτητών και οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση η οποία πήρε διαστάσεις επανάστασης με αποτέλεσμα τη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ.


ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ(click it)

Την πρώτη Μαΐου του 1886,(click it) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι εργάτες όλης της χώρας αποφάσισαν να κάνουν απεργία.
Εκείνη τη μέρα, συγκεντρωμένοι σε ομάδες, διαμαρτυρήθηκαν στους εργοδότες για τις πολλές ώρες που δούλευαν κάθε μέρα, ακόμα και για τις Κυριακές, καθώς επίσης για τα μικρά μεροκάματα.
Χιλιάδες εργάτες(click it) πήραν μέρος σ' εκείνη την απεργία ζητώντας να δουλεύουν οκτώ ώρες την ημέρα κι όχι από το πρωί ως το βράδυ.
Στο Σικάγο έγιναν αιματηρές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλά άτομα. Τα γεγονότα έγιναν γνωστά και συγκλόνισαν όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Η οχτάωρη εργασία καθιερώθηκε εκείνη την ιστορική Πρωτομαγιά.
Σε ανάμνηση της αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς του 1886, η 1η Μαΐου είναι ημέρα «απεργίας» για τους εργαζόμενους παγκοσμίως.


ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ(click it)

Ο Μάιος,(click it) πέμπτος μήνας του χρόνου, είναι ο μήνας ο Καλομηνάς, ο Λούλουδος, ο Τριανταφυλλάς. Τα λουλούδια ανθίζουν, στα δέντρα κρέμονται νόστιμοι καρποί κι όλη η φύση οργιάζει στα καταπράσινα λιβάδια.
Το έθιμο της Πρωτομαγιάς(click it) να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών(click it) έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και τότε συμβόλιζε την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό. Στα μέρη της Μικράς Ασίας σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.


ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ
ΕΝΑ ΜΑΗ ΓΕΜΑΤΟ
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ(click it)
ΕΝΑ ΜΑΗ ΓΕΜΑΤΟ ΑΓΑΠΗ

ΕΝΑ ΜΑΗ ΓΕΜΑΤΟ TΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΕΝΑ ΜΑΗ ΓΕΜΑΤΟ ΜΥΡΩΔΙΕΣ!


*************************************

4 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

KALHMERA...πότε βλέπεις να ξεκινάνε οι απεργίες για τις πολλές ώρες που έχουν αρχίσει να δουλεύουν τώρα?
Οι γνωστοί μου σε εταιρίες πάνε στις 9 και φεύγουν 9, 10 το βράδυ. ΠΟιός κάνει φασαρία για αυτούς? και τα λεφτά δεν είναι έτσι όπως τα λένε. Τέλος πάντων, καλό Μάη, και βίον ανθόσπαρτον σε όλους!
καλημέρα

adaeus είπε...

Kαλημέρα και χρόνια πολλά :)... Το έχω πει προ πολλού, είσαι η μνήμη μας... Θάθελα νάμουν φοιτητής, νάναι Μάης, να κάνω επανάσταση το πρωί και τα απογέματα να είμαι σε λιβάδια με λουλούδια :)... Μα τι λέω ο άνθρωπος πρωινιάτικα!

Roadartist είπε...

Πανεμορφο!!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ πραγματικα μπραβο..
Να περασεις καλα τη πρωτομαγια, να φτιαξεις και στεφανι οκ?? :)

prasino liker είπε...

H ανοιξη επαναστατει και κατωχυρωνεται .Επινικιο δωρο προς εμας μετα την επελαση του χειμωνα.
Καλο μηνα .