Παρασκευή

«Οι γυναίκες που σιωπούν… καίγονται!»

Ένας μικρός άγγελος περίμενε υπομονετικά στη σειρά να πάρει τα φτερά του. Είχε φτάσει πριν από λίγη ώρα στον ουρανό κι όλα του φαίνονταν περίεργα! Έβλεπε τον κόσμο από ψηλά, κοιτούσε τριγύρω, περιεργαζόταν…
Μέσα απ’ τα σύννεφα διέκρινε εικόνες… μικρές καθημερινές σκηνές απ’ τη ζωή των ανθρώπων. Εκεί που χάζευε σκανδαλιάρικα, το ερευνητικό του βλέμμα έπεσε πάνω στη νύφη με τα κλαμένα μάτια!
«Τι γίνεται εκεί κάτω;» ρώτησε έναν μεγάλο άγγελο δίπλα του που είχε πάρει ήδη τα φτερά του και έμοιαζε να είναι από καιρό εδώ!
«Είναι η Χαρά. Σήμερα παντρεύεται!».
«Το βλέπω ότι παντρεύεται, αφού φοράει νυφικό! Χαζός είμαι; Αυτό το χαστούκι τι ήταν;»
«Μικρέ αν μπορούσα να σου πω, θα σου ΄λεγα… Μακάρι να μπορούσα να τα πω και σε κείνη αλλά… δεν γίνεται».
«Γιατί;»
«Ένα μόνο θα σου πω, μικρέ: Εδώ που ήρθες θα δεις πολλά, άλλες φορές θα χαίρεσαι κι άλλες θα στεναχωριέσαι. Να ξέρεις όμως, πως δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτε για αυτό! Εκείνοι είναι άνθρωποι κι εμείς άγγελοι! Η μοίρα τους είναι γραμμένη, θα περπατήσουν το μονοπάτι που λέγεται ζωή. Ο δρόμος είναι χαραγμένος για αυτούς και σπάνια αλλάζει! Μόνο ο Θεός μπορεί να κρίνει… στο δικό Του χέρι είναι μονάχα!».
Το βλέμμα του έπεσε πίσω στη Χαρά… είδε νοερά τη μοίρα της, μελαγχόλησε…
«Φεύγω τώρα», είπε στενοχωρημένος ο μεγάλος άγγελος στο μικρό, «τα λέμε αργότερα».
Δεν του άρεσε να κοιτάει κάτω, δεν ήθελε να ξέρει… Τι να το κάνει όμως! Κάθε φορά που ερχόταν κάποιος καινούριος, αυτό γινόταν! Κοιτούσε τη Χαρά με παράπονο.
«Αχ και να μπορούσα να σταματήσω το χρόνο!», σκέφτηκε, «Εδώ, τη στιγμή που έχεις μείνει να κοιτάζεις την κλειστή πόρτα! Να σε συγκρατήσω με νύχια και με δόντια, να σου φωνάξω: μην πας στην εκκλησία! Μην τον παντρευτείς! Χειροδίκησε, κατέστρεψε την πιο όμορφη μέρα της ζωής σου! Σε ταπείνωσε, σε εξευτέλισε. Έδειξε τον κακό του χαρακτήρα. Είναι νωρίς ακόμα, φύγε, άσε τους να σε περιμένουν, θα τους εξηγήσεις μετά… Θα καταλάβουν!»
Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για τη Χαρά…


(Το απόσπασμα είναι από το ομότιτλο βιβλίο της Ράνιας Παγωμένου.)


14 σχόλια:

Roadartist είπε...

Καλημέρα πολύ όμορφο αφιέρωμα στη γυναίκα.. και μια μέρα νωρίτερα!! :) Θα φύγεις 3ημερο??
Ανταποκρίθηκα στη πρόσκληση σου :)

akrat είπε...

χμ χμ τώρα εγώ δεν κατάλαβα ιδιαίτερα το κείμενο αλλά άμα είναι να τιμήσουμε την ΓΥΝΑΙΚΑ... υποκλίνομαι...
τυχαίνει να διαβάζω αυτή την εποχή ένα κλασσικό βιβλίο ανθρωπολογίας και όχι μόνο είναι το κλασσικό "Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ .... έχω την αίσθηση ότι είναι μια εποποιία γύρω από την ΓΥΝΑΙΚΑ και την καταπίεσή της...
μπορείτε να το μελετήσετε και στο

C:\Documents and Settings\Polyxronis\Επιφάνεια εργασίας\Η καταγωγή της Οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους.mht

καλή μας ημέρα από ένα καταγάλανο ουρανό....

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

roadartist

Σ' ευχαριστώ!
Θα φύγω διήμερο μεν, αλλά το αφιέρωμα αναρτήθηκε μια μέρα πριν για να "προλάβουμε" και την επικαιρότητα...(απόκριες-καθαρά Δευτέρα κλπ) :)
Θα έρθω απο κεί να "δω" την ανταπόκριση...!

Φιλιά και καλή αποκριά!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

akrat

Το κείμενο είναι απόσπασμα απο το μυθιστόρημα - αληθινή ιστορία - της Ράνια Παγωμένου με τίτλο: "Οι γυναίκες που σιωπούν... καίγονται"
Αυτό που προτείνεις φαίνεται αρκετά ενδαφέρον... σ΄ευχαριστώ!

Καλή αποκριά :)

Artanis είπε...

Καλησπέρα σας...Εγώ θα πρότεινα, το παρακάτω βιβλιαράκι που δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τη θέση της γυναίκας, στο "γύρισμα" των πολιτισμών...
"Παναγής Λεκατσάς «Η Μητριαρχία και η σύγκρουσή της με την Ελληνική Πατριαρχία»". Εκδόσεις Καστανιώτη, 1977.(Έχει επανεκδοθεί, οπότε δε νομίζω οτι θα υπάρχει πρόβλημα να βρεθεί)
Επίσης το «Οι Γυναίκες στον Αρχαίο Κόσμο», των Elaine Fantham, Helene Peet Foley, Natalie Boymel Kampen, Sarah B. Pomeroy, H. Alan Shapiro. Εκδόσεις Πατάκη, 2004.

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

artanis

Καλώς όρισες :)

Σ' ευχαριστώ για τις "προτάσεις"!

Ένα χαρούμενο τριήμερο σου εύχομαι!

Artanis είπε...

Είναι κάπως εξειδικευμένα αυτά τα βιβλία, ειδικά όμως το βιβλιαράκι του Λεκατσα (30 σελίδες, έχει όλες κι όλες...) είναι καταπληκτικό...Όσο για το απόσπασμα της ανάρτησης, μπορώ εύκολα να φανταστώ τί θα ακολούθησε με τη Νανά...Σπουδαίο κάθαρμα θα πρέπει να ήταν ο άντρας της...Τη σκότωσε στο τέλος; Έ ρε Κλυταιμνήστρα που χρειάζονται μερικοί!

fish eye είπε...

φαινεται να αξιζει το βιβλιο..
φιλια

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

artanis

Kαι λίγα φαντάζεσαι... για τη Χαρά!

:) :) :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

φεγγαραγκαλιες

Αξίζει!

Χαρούμενη αποκριά!

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ !
..ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ!
oligyrtos

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

oligyrtos

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! Όλες οι γυναίκες...

Την καλημέρα μου :)

maika είπε...

να μας χαιρόμαστε και να μην ξεχνάμε να βοηθάμε τις Χαρές... όλου του κόσμου!!!
;0))

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

maika

Να μην ξεχνάμε...!

Καλά να περάσεις :)