Δευτέρα

Προεόρτια...?!

Η αλήθεια καθενός είναι ο δρόμος του.
Είναι ο Σταυρός και το δικό του το βουνό.

Η αλήθεια καθενός είναι το ψέμα του.
Που το έφτιαξε να μοιάζει αληθινό.

Δεν υπάρχει μια αλήθεια στη ζωή.
Είναι ένα ψέμα.

Δεν υπάρχει μια αλήθεια στη ζωή.


Ο καθένας ξεκινάει για να βγει σε κάποιο τέρμα.
Που ορίζει το μυαλό του κι η ψυχή.


Σαν δυο μαχαίρια μοιάζει η αλήθεια στη ζωή και με τρομάζει.
Σαν δυο μαχαίρια μοιάζει η αλήθεια στη ζωή.


Το ένα κόβει και μοιράζει το ψωμί και το άλλο σφάζει.
Το ένα δίνει συμφορά, το άλλο πνοή.


Για του λόγου το αληθές...(?)!(click it)


«Ψευδών δε καιρόν έσθ' όπου τιμά θεός» (clik it2)
ΗΡΘΕΣ...
Απρίλη μου ξανθέ... (click it3)


με τα καινούρια χελιδόνια! (click it4)


Καλό μήνα... (click it5)

ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Παρασκευή

«Είπα και ελάλησα...!»

Πες το ψέματα... (είπα)
Ο Μάρτιος περνάει στο παρελθόν οσονούπω…!
Η
Πρωταπριλιά (click it) έρχεται και είναι η μόνη μέρα που μπορούμε να λέμε ψέματα χωρίς να μας κατηγορήσει κανείς!

Για ένα «πετυχημένο» πρωταπριλιάτικο ψέμα:@ Κάντε μία λίστα εύκολων ψεμάτων, για συγκεκριμένες περιστάσεις.
@ Το ύφος είναι το ήμισυ του παντός. Γι αυτό, προσέξτε όχι μόνο ΤΙ θα πείτε, αλλά και ΠΩΣ θα το πείτε. Η σοβαρότητα κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις. Αν κοκκινίζετε ή χαμογελάτε περίεργα όταν λέτε ψέματα, αφήστε το καλύτερα!
@ Δοκιμάστε να πείτε στον εαυτό σας πολλές φορές και με διαφορετικούς τρόπους το ψέμα σας, ώστε να είστε πειστικοί. Φροντίστε να το λέτε, όχι μόνο με τα χείλη αλλά και με τα μάτια σας!
@ Αν δυσκολεύεστε να κρύψετε την αλήθεια από το πρόσωπό σας πείτε το ψέμα σας τηλεφωνικώς. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε, παρά μόνο τη φωνή σας!
@ Μην παρασύρεστε εύκολα από τις αμφιβολίες των άλλων και μην ομολογείτε, αν το παιχνίδι δεν έχει χαθεί οριστικά. Καλύτερα να υποθέτουν, ότι είπατε ένα ψέμα, παρά να είναι σίγουροι γι’ αυτό!
ΑΥΤΑ...!Και... μη σας γίνει συνήθεια! Τα ελαφρυντικά ισχύουν μόνο για την Πρωταπριλιά.
Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, τα ψέματα απαγορεύονται...
ΑΥΣΤΗΡΑ!


Eδά 'ναι η ώρα σου... (ελάλησα)
Πριν φύγει ο Μάρτιος πάντως και συγκεκριμένα το ξημέρωμα της Κυριακής 30 τρέχοντος, μην ξεχάσετε να συγχρονίσετε τα ρολόγια σας στη θερινή ώρα!

Για λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ακριβώς, το γιατί και το πως, κάντε click εδώ!

Υ.Γ. (29-03-2008) S. O. S.
Να μην ξεχάσουμε σήμερα την ώρα της ΓΗΣ μας!
Ευχαριστώ τη
γλαρένια και την καλλιτέχνιδα για την ενημέρωση!
Κάντε "click" πάνω τους, τα λένε ΟΛΑ!

Τετάρτη

«Μάθε παιδί μου γράμματα»




«Tώρα? Στα... "γεράματα"?!»

ΣΗΜ.: Γι αυτήν την ανάρτηση, αυτό το τραγούδι μου έκανε... κούκου!

Τρίτη

Κατόπιν εορτής...(?)

Λίγο κρασί...λίγο θάλασσα...(κι άλλο θάλασσααααα)και...


Χρόνια Πολλά!!!

Κυριακή

Όμορφη και παράξενη πατρίδα...!

Τι είναι η πατρίδα μας;(click it)
Μην είν’ οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;


Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
και κάθε χώρα της με τα χωριά;
κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;


Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα
αρχαία μνημεία της, χρυσή στολή
που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα

μια δόξα αθάνατη αντιλαλεί;(click it2)


Όλα πατρίδα μας!

κι αυτά...

κι εκείνα...

και κάτι που 'χουμε μες την καρδιά
και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!

«Ιωάννης Πολέμης»(click it3)

Ωσάν αυτή που μου 'λαχε δεν είδα!(click it4)

Πέμπτη

Σταλιά, σταλιά...

22 Μαρτίου (click it)

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (click it 2)

1. Πάνω από το 20% του πληθυσμού της Γης (πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
2. Τα 80% της ιδιωτικής παροχής νερού ελέγχεται από μερικές πολυεθνικές εταιρείες.
3. Ένα γαλόνι εμφιαλωμένο νερό κοστίζει περισσότερο από ένα γαλόνι πετρέλαιο. (ή μπα?)
4. Η παγκόσμια αγορά εμφιαλωμένου νερού αντιστοιχεί σε 89 δισ. λίτρα και υπολογίζεται ότι η αξία της φτάνει τα 22 δισ. δολάρια.
5. Πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι στην Αφρική δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής.
6. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προτείνει να ανακηρυχθεί η δεκαετία 2005-2015 Διεθνής Δεκαετία Δράσης "Νερό για τη Ζωή".
7. Τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα νερού συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου.
8. Δέκα επιχειρηματικοί γίγαντες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του νερού. Οι τρεις μεγαλύτεροι είναι γαλλικές εταιρείες, μια είναι Αμερικανική, μια Γερμανική και πέντε προέρχονται από τη Μ. Βρετανία.
9. Μόνο στις ΗΠΑ, οι ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται υδάτινους πόρους παράγουν κέρδος μεγαλύτερο από 80 δισ. δολάρια το χρόνο, τέσσερις φορές τα ετήσια έσοδα της Microsoft.
10. Η βιομηχανία νερού είναι ήδη μια παγκόσμια επιχείρηση με κύκλο εργασιών 400 δισ. δολάρια το χρόνο, πράγμα που την κάνει μεγαλύτερη και από τη παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία.


στέρεψα!

Κυριακή

«Έπεα...

«Ιπτάμενη»... διάβασα το παρακάτω άρθρο και σας το μεταφέρω αυτολεξεί... (Εμπλουτισμένο με ενημερωτικά links)

(Ένα από τα φτερά με τα οποία "πετούσα"! Ερασιτεχνική λήψη από τη θέση 25Α)

Σε μια θάλασσα ευτέλειας και ελάχιστης πνευματικότητας, αυτή η «αγαπημένη αναρχική των λέξεων» σηκώνει ακόμα το μπαϊράκι του ακριβού. Έτσι λένε όσοι τη διαβάζουν – κι είναι πολλοί. Τον περασμένο Δεκέμβριο, στη διάλεξη της στο Μέγαρο Μουσικής, χίλιοι διακόσιοι άνθρωποι – νέοι και πιτσιρίκια στην πλειονότητα τους - γέμισαν πανηγυρικά τρεις αίθουσες. Άλλοι τόσοι και ακόμη περισσότεροι σήκωσαν από τα ράφια τη νέα της ποιητική συλλογή Μεταφερθήκαμε Παραπλεύρως (εκδ. Ίκαρος), που μέχρι πρόσφατα καταλάμβανε την Τρίτη θέση στους καταλόγους με τα ευπώλητα.
Τακτικό πλέον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης (αν και μόλις η τρίτη γυναίκα που γίνεται μέλος της Ακαδημίας μετά τη
Γαλάτεια Σαράντη και την Αγγελική Λαΐου), η Κική Δημουλά, στα 77 της πια δημιουργεί ακόμη ακούραστα, «σκάβοντας» μες την ανθρώπινη ουσία για να βγάλει στο φως τα μικρά της διαμαντάκια. Πολλάκις βραβευμένη για το έργο της, που έχει πολυμεταφραστεί (ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, πολωνικά, σουηδικά και βουλγαρικά), έλαβε πρόσφατα, ένα καθυστερημένο πρωτοχρονιάτικο «δώρο»: μια επιστολή από την Association Capitale Europeene des Literatures στο Στρασβούργο, που της κοινοποίησε την απόφαση της να της απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2010! (Σ.σ.: Το βραβείο αυτό αφορά στο σύνολο του έργου Ευρωπαίου/ας συγγραφέως διεθνούς επιπέδου, με σκοπό να προωθήσει τη γνώση των λαών της Ευρώπης μέσα από τις μεγάλες μορφές της λογοτεχνίας τους. Θεσμικά, στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και το πανεπιστήμιο Marc-Bloch, ενώ την κριτική του επιτροπή αποτελούν συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί και θεσμικοί παράγοντες από το χώρο του πολιτισμού).
«Η Επιτροπή», ανέφερε η επιστολή, «διακρίνει στο έργο σας μία από τις μεγαλύτερες φωνές που εκπροσωπούν τη σύγχρονη δημιουργία και θέλει να υπογραμμίσει επίσημα τη σημασία του για το αύριο της ευρωπαϊκής κουλτούρας». Πολλές λέξεις, πολλές τιμές, κάμποση χάρτινη επισημότητα.
Εκείνη θα έλεγε πιο απλά:
«Προέχει εκείνο το ονειρώδες πηγαινέλα του ονείρου να αληθεύει…».-


...πτερόεντα(?)!»

Δευτέρα

"Κλειστόν λόγω ανακαίνισης"...!



Kαλού κακού, προσέχετε όταν περνάτε κάτω από το μπαλκόνι...!

Φτιάχνω ένα "σπίτι"(?)...!


...για να "χωρέσω" αυτόν τον πλανήτη!


Πι Ες: Οι προτάσεις (γάμου δεν...) είναι καλοδεχούμενες! :)

Με λίγα λόγια...

artanis, νεράιδα της βροχής, island, φωτεινή, adaeus (click it)

Κυριακή

ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ...!

Μπορεί να του λείπουν τα φτερά, όμως η «ουρά» και τα «ζύγια» αρκούν για να τον κάνουν να πετάξει ψηλά στον ουρανό της Καθαρής Δευτέρας.
Πολύχρωμος και παιχνιδιάρης, ο χαρταετός, προαναγγέλλει την άνοιξη και σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής.

«Αμόλα καλούμπα», λοιπόν κι ας τον «ακολουθήσουμε» στο χρόνο, για να μάθουμε την ιστορία του…!
Μία ιστορία που έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα, ξεπερνώντας τα 2400 χρόνια ζωής. Υλικό κατασκευής των αετών δεν υπήρξε από την αρχή το χαρτί. Σε κείμενο του 4ου π.χ. αιώνα αναφέρεται ότι κάποιος Κουνγκσού Φου κατασκεύασε ένα «ξύλινο πουλί» που πέταγε τρείς μέρες συνεχώς.
Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους «αετούς» σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και ενέργειες εξορκισμού του κακού. Πολλοί έδεναν πάνω τους μικρά χαρτάκια, στα οποία έγραφαν τις αρρώστιες και τις συμφορές τους και τις άφηναν να φύγουν μακριά, ενώ άλλοι έστελναν προς τον ουρανό τις ευχές και τις επιθυμίες τους για να εισακουστούν.
Το πιο εντυπωσιακό ίσως στοιχείο στην ιστορία του χαρταετού είναι η χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς.
Πολλοί αετοί ήταν ειδικά κατασκευασμένοι για να σηκώνουν ανθρώπους, με σκοπό να χρησιμεύσουν σαν εναέρια παρατηρητήρια. Ο αυτοκράτορας Γουέν Χσουν Τι έκανε μάλιστα, πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, βάζοντας ως «πιλότους» κρατούμενους, που αν τελικά επιζούσαν της «επικίνδυνης αποστολής» κέρδιζαν την ελευθερία τους. Ο Μάρκο Πόλο περιγράφει τέτοιες «επανδρωμένες πτήσεις».
Για να εξελιχθεί η πτήση των χαρταετών από θρησκευτική και στρατιωτική σε ψυχαγωγική, χρειάστηκε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια. Άλλες δημοφιλείς χρήσεις των χαρταετών, πέρα από τη διασκέδαση, έγιναν το εναέριο ψάρεμα και η ανύψωση βαρών, μέχρι και οικοδομικών υλικών.
Κορυφαίοι δεξιοτέχνες του είδους οι Κινέζοι, χρησιμοποιούσαν χαρτί και μετάξι σαν πρώτη ύλη, κατασκευάζοντας αετούς σε διάφορους τύπους και ποικίλα σχέδια.
Η πρωτοβουλία, όμως, της τεχνικής του χαρταετού δεν έλειψε και από την Ελληνική αρχαιότητα. Ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος, τον 4ο αιώνα .π.χ., χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ επίσης σώζεται Ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής που απεικονίζει μία κόρη που κρατά στα χέρια της μία μικρή λευκή σαΐτα, είδος αετού, με το νήμα της, έτοιμη να πετάξει.
Ο χαρταετός φτάνει στην Ευρώπη μετά τον 10ο μ.Χ. αιώνα μέσω των Αράβων. Επιβεβαιωμένες, όμως, πληροφορίες για την παρουσία του στη γηραιά Ήπειρο χρονολογούνται αργότερα, το 1450 στη Γερμανία και το 1606 στην Ισπανία.
Συγκεκριμένα ένας Ισπανός κληρικός αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι ο χαρταετός χρησιμοποιείτο σαν παιχνίδι χαράς την «ημέρα του Πάσχα». Είδηση που δείχνει την πιθανότητα η ανύψωσή του στα ουράνια να συμβόλιζε την Ανάσταση.

Στους χρόνους που ακολουθούν, οι χαρταετοί και οι υφασμάτινοι αετοί χρησιμοποιούνται και για επιστημονικά πειράματα.
Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος στην Αμερική διαπίστωσε με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο. Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Την χρήση όμως του αετού σαν παιχνίδι ξεκίνησαν τα παιδιά της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από παλαιότερες Γαλλικές χαλκογραφίες του 1657 και του 1807 που απεικονίζουν παιδιά με χαρταετούς.

Ο χαρταετός έφτασε στην Ελλάδα, πιάνοντας πρώτα τα λιμάνια της Ανατολής, Σμύρνη, Χίο και Κωνσταντινούπολη, τα λιμάνια της Επτανήσου, έπειτα της Σύρας και των Πατρών και σιγά-σιγά όλα τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε να αγοραστεί σπάγκος και χρωματιστό χαρτί.
Σήμερα η κατασκευή του χαρταετού είναι προαιρετική, αρκεί η αγορά του.
Το μόνο που χρειάζεται είναι η δική μας όρεξη, η δεξιοτεχνία μας και η προσπάθειά μας ν’ ανέβει το «χάρτινο πουλί» στον ουρανό.



Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η μαγεία του χαρταετού:
Μας κάνει να κοιτάμε πάντα ψηλά και να αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε ακόμα ψηλότερα!



Αμόλα Καλούμπα λέμε...


Το πέταγμα του χαρταετού πάντως για να παραμείνει ψυχαγωγία, πρέπει να γίνεται με κάποιους κανόνες:
1. Να πετάτε το χαρταετό σας μακριά από τα ηλεκτροφόρα σύρματα της ΔΕΗ, σε χώρους ανοιχτούς, μακριά από σπίτια και δέντρα.
2. Αποφύγετε να πετάξετε χαρταετό, αν ο καιρός είναι βροχερός.
3. Μη δένετε στο χαρταετό σύρματα ή σπάγκους υγρούς.
4. Αν σκαλώσει σε ηλεκτρικό δίκτυο, μην τον πειράξετε, υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
5. Ειδοποιήστε τη ΔΕΗ, για να απομακρύνει τους χαρταετούς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια.


ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙ ΑΠΟΨΕ...!
ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ &
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!


Σάββατο

Greco Maskara...!


Με τη λατινογενή λέξη Καρναβάλι, την αντίστοιχη της ελληνικής απόκρεω ή αποκριά, χαρακτηρίζεται η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα, κατά την οποία επικρατεί το έθιμο του μασκαρέματος. Κυριολεκτικά «Αποκρεά» σημαίνει τον αποχαιρετισμό της περιόδου κρεατοφαγίας ή την αποχή από το κρέας (από-κρεώ).
Αντίστοιχα και η λατινογενής λέξη «Καρναβάλι» είναι σύνθετη από τις λέξεις carne = κρέας και vale = χαιρετώ.




Μασκαράς κυριολεκτικά, είναι ο μεταμφιεσμένος της αποκριάς, αυτός που φοράει μάσκα, ο προσωπιδοφόρος.
Κατά τον Στ. Κυριακίδη η λέξη με αυτή την έννοια προέρχεται από το μεσαιωνικό λατινικό masca. Μεταφορικά σημαίνει αναιδής, ανήθικος, κακοήθης.
Κατά τον Στ. Κυριακίδη, πάντα, η λέξη με αυτή τη σημασία προέρχεται από το τουρκικό maskara και αυτό από το αραβικό maschara.


Οι μασκαράδες του καρναβαλιού...
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ! (σε όλη την Ελλάδα)

Οι "μασκαράδες"...


...μακριά από μας!!!



Παρασκευή

«Οι γυναίκες που σιωπούν… καίγονται!»

Ένας μικρός άγγελος περίμενε υπομονετικά στη σειρά να πάρει τα φτερά του. Είχε φτάσει πριν από λίγη ώρα στον ουρανό κι όλα του φαίνονταν περίεργα! Έβλεπε τον κόσμο από ψηλά, κοιτούσε τριγύρω, περιεργαζόταν…
Μέσα απ’ τα σύννεφα διέκρινε εικόνες… μικρές καθημερινές σκηνές απ’ τη ζωή των ανθρώπων. Εκεί που χάζευε σκανδαλιάρικα, το ερευνητικό του βλέμμα έπεσε πάνω στη νύφη με τα κλαμένα μάτια!
«Τι γίνεται εκεί κάτω;» ρώτησε έναν μεγάλο άγγελο δίπλα του που είχε πάρει ήδη τα φτερά του και έμοιαζε να είναι από καιρό εδώ!
«Είναι η Χαρά. Σήμερα παντρεύεται!».
«Το βλέπω ότι παντρεύεται, αφού φοράει νυφικό! Χαζός είμαι; Αυτό το χαστούκι τι ήταν;»
«Μικρέ αν μπορούσα να σου πω, θα σου ΄λεγα… Μακάρι να μπορούσα να τα πω και σε κείνη αλλά… δεν γίνεται».
«Γιατί;»
«Ένα μόνο θα σου πω, μικρέ: Εδώ που ήρθες θα δεις πολλά, άλλες φορές θα χαίρεσαι κι άλλες θα στεναχωριέσαι. Να ξέρεις όμως, πως δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτε για αυτό! Εκείνοι είναι άνθρωποι κι εμείς άγγελοι! Η μοίρα τους είναι γραμμένη, θα περπατήσουν το μονοπάτι που λέγεται ζωή. Ο δρόμος είναι χαραγμένος για αυτούς και σπάνια αλλάζει! Μόνο ο Θεός μπορεί να κρίνει… στο δικό Του χέρι είναι μονάχα!».
Το βλέμμα του έπεσε πίσω στη Χαρά… είδε νοερά τη μοίρα της, μελαγχόλησε…
«Φεύγω τώρα», είπε στενοχωρημένος ο μεγάλος άγγελος στο μικρό, «τα λέμε αργότερα».
Δεν του άρεσε να κοιτάει κάτω, δεν ήθελε να ξέρει… Τι να το κάνει όμως! Κάθε φορά που ερχόταν κάποιος καινούριος, αυτό γινόταν! Κοιτούσε τη Χαρά με παράπονο.
«Αχ και να μπορούσα να σταματήσω το χρόνο!», σκέφτηκε, «Εδώ, τη στιγμή που έχεις μείνει να κοιτάζεις την κλειστή πόρτα! Να σε συγκρατήσω με νύχια και με δόντια, να σου φωνάξω: μην πας στην εκκλησία! Μην τον παντρευτείς! Χειροδίκησε, κατέστρεψε την πιο όμορφη μέρα της ζωής σου! Σε ταπείνωσε, σε εξευτέλισε. Έδειξε τον κακό του χαρακτήρα. Είναι νωρίς ακόμα, φύγε, άσε τους να σε περιμένουν, θα τους εξηγήσεις μετά… Θα καταλάβουν!»
Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για τη Χαρά…


(Το απόσπασμα είναι από το ομότιτλο βιβλίο της Ράνιας Παγωμένου.)


Πέμπτη

Aπ' τη Μελίνα το μέλι...!

(LINK_1)

Η γυναίκα - φλόγα!
(LINK_2)


Η Αμαλία - Μαρία Μερκούρη!
(LINK_3)


Κυριακή 6 Μαρτίου 1994 - Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008
14 χρόνια μετά...

Τετάρτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΑΔΑ FREEBLOGGERS
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ DIGITALRIGHTS.GR


Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs
Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.

Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.

Συνεπώς,
Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs:
http://www.221.gr
http://argos.wordpress.com
http://arxediamedia.blogspot.com
http://chouvi.blogspot.com
http://www.e-rooster.gr
http://giaskepsou.blogspot.com
http://gtziralis.com
http://histologion-gr.blogspot.com
http://inlovewithlife.wordpress.com
http://karounos.gr/blog
http://krogias.blogspot.com
http://larisaperivallon.wordpress.com
http://magicasland.com
http://metablogging.gr
http://nylon.gr
http://nefelikas.wordpress.com
http://oneiros.gr/blog
http://oraelladas.gr
http://papanotas.wordpress.com
http://www.perlikos.gr
http://petcoke.wordpress.com
http://plagal.wordpress.com
http://reality-tape.com
http://rodiat7.blogspot.com
http://sofianidis.blogspot.com
http://stefadouros.blogspot.com
http://voteforliberty.wordpress.com
http://vrypan.net
http://ziouzios.blogspot.com
http://butterfly-butterflysworld.com
http://amal8eia.blogspot.com
και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο.

Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.

Περισσότερες πληροφορίες:
Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)
Το digitalrights।gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

Συμπληρωματικές παρατηρήσεις:
Θεωρώ προφανές (αν και αναγκαίο να επισημάνω) ότι η παραπάνω πρωτοβουλία ΔΕΝ επιχειρεί ούτε στοχεύει να εκπροσωπήσει την ελληνόφωνη μπλογκόσφαιρα (πόσο μάλλον την ελληνόφωνη διαδικτυακή κοινότητα γενικότερα). Απλά έρχεται να δώσει μία σοβαρή και συλλογική απάντηση στα όσα ακούγονται τελευταία και απειλούν να περιορίσουν την ελευθερία λόγου στη χώρα μας. Όποιος συμφωνεί με το παραπάνω κείμενο δεν έχει παρά να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας τη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση μαζί με τις υπόλοιπες.

Τρίτη

IL PRETE ROSSO!

Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι (Antonio Lucio Vivaldi)
γεννήθηκε στη Βενετία στις 4 Μαρτίου 1678. Σπούδασε μουσική και εκπαιδεύτηκε για ιερωμένος. Ως εκ τούτου – και του χρώματος των καπέλων του – είχε το παρατσούκλι ο κόκκινος παπάς (il prete rosso).
Χειροτονήθηκε το 1703 και παράλληλα έγινε δάσκαλος βιολιού στο εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο και στο σχολείο άπορων κοριτσιών.
Λόγω της ασθενικότητάς του (είχε άσθμα και ίσως καρδιακά προβλήματα) απαλλάχτηκε από την υποχρέωση να εκτελεί τη λειτουργία και το 1716 που είχε γίνει ήδη ευρύτερα γνωστός ως δεξιοτέχνης του βιολιού και συνθέτης, προβιβάστηκε σε διευθυντή συναυλιών.
Ο πατέρας του ήταν εκπαιδευμένος φούρναρης με μουσικά ενδιαφέροντα και αργότερα έγινε βιολονίστας και ιμπρεσάριος όπερας. Λόγω αυτής της συγκυρίας ο Αντόνιο Βιβάλντι χλευαζόταν ότι «ξεφουρνίζει» σωρηδόν μουσική όπως ο πατέρας του ξεφούρνιζε ψωμιά.
Το έργο του Βιβάλντι είναι όμως πολύ σημαντικό στον κόσμο της μουσικής, παρ' ότι ο ασθενικός νεαρός ιερωμένος δεν έδινε αρχικά την εντύπωση σπουδαίου μουσικού.
Ο Μπαχ, 7 χρόνια νεώτερος του Βιβάλντι, έμαθε για το σπουδαίο συνάδελφό του και διασκεύασε έργα του, όταν αυτός σταμάτησε να εκδίδει παρτιτούρες στην Ιταλία και συνεργάστηκε με Ολλανδούς, Έτσι κυκλοφόρησαν τα έργα του ευρύτερα στην Ευρώπη.
Τα έργα του Βιβάλντι είχαν χαθεί για σχεδόν 200 χρόνια και μόνο σε λίγους μυημένους ήταν γνωστό το όνομα και η σημασία του για τη μουσική του μπαρόκ.

Στη δεκαετία του 1920 παρουσιάστηκαν σε ένα παλαιοπώλη μοναχοί κάποιου μοναστηριού της Ιταλίας και πρόσφεραν παλιά βιβλία και παρτιτούρες για να εισπράξουν χρήματα, με τα οποία θα συντηρούσαν τα κτίρια τους. Ο παλαιοπώλης, συμπτωματικά με σημαντική μουσική παιδεία, αναγνώρισε στις παρτιτούρες έργα της εποχής μπαρόκ και διέβλεψε Βιβάλντι. Δυστυχώς η συλλογή αυτή περιείχε μόνο τις ζυγές σελίδες από τις παρτιτούρες. Οι μονές σελίδες, όσο και αν αναζητήθηκαν, δεν βρέθηκαν σ' αυτό το μοναστήρι ή σε άλλο της περιοχής. 'Άρχισε τότε μια αστυνομική αναζήτηση, στην οποία συνέβαλε και το δικτατορικό καθεστώς του Μουσολίνι, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν οι μονές σελίδες μετά από αρκετά χρόνια στην κατοχή ενός υπέργηρου βιομήχανου, ο οποίος γνώριζε τη σημασία των εντύπων που κατείχε και δεν τα έδινε για κανένα χρηματικό ποσό. Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, πιθανόν και με πιέσεις από το δικτατορικό καθεστώς, ο βιομήχανος δέχτηκε να παραδώσει τις μονές σελίδες και έτσι δόθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα στη δημοσιότητα εκατοντάδες έργα του μεγάλου Ιταλού συνθέτη.
Ο Αντόνιο Βιβάλντι είναι μία βασική μορφή της προκλασικής εποχής με
βασικότερο είδος σύνθεσης, όπου και διέπρεψε, το κοντσέρτο. Μπορεί να θεωρηθεί ο δημιουργός της έννοιας του κοντσέρτου όπως το ξέρουμε σήμερα έχοντας γράψει τουλάχιστον 450 κοντσέρτα για αρκετά όργανα με επικρατέστερο βέβαια, το βιολί.
Το έργο του περιλαμβάνει 40 όπερες, 3 ορατόρια, 50 θρησκευτικές συνθέσεις, 50 κοσμικές καντάτες και σερενάτες, 100 σονάτες καθώς και 500 κοντσέρτα και συμφωνίες.
Η πιο γνωστή του σύνθεση είναι τα τέσσερα κονσέρτα για βιολί γνωστά και ως Οι Τέσσερις Εποχές.
Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι (Antonio Lucio Vivaldi) πέθανε στη Βιέννη στις 28 Ιουλίου 1741.




Κυριακή

Το 10το... καλό(!)...?

1
Τα blogs είναι ελεύθερος & ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2
Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, σε επικοινωνία.
3
Τα blogs κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη να ακουστεί η "φωνή" της.
4
Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του.
Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5

Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες άξιοποιώντας, ή όχι την όποια επαγγελματική τους εμπειρία.
6
Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες). Συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει τη δική του άποψη.
7
Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8

Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9

Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.
10

ΤΟ ΚΑΛΟ!


Τα υπόλοιπα τα είπαν οι φίλοι:
oligyrtos, island & side21

Σάββατο

«... κι από Μάρτη καλοκαίρι!»

Ο Μάρτιος ή Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και έχει 31 ημέρες.
Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο το έτος άρχιζε από τον Μάρτιο και ήταν ο 1ος μήνας του έτους. Τον είχε καθιερώσει ο Ρωμύλος προς τιμή του πατέρα του και γενάρχη των Ρωμαίων του θεού Άρη (λατινικά Μαρς). Κατά τη βασιλεία του Νουμά του Πομπίλιου όμως μετακινήθηκε ως τρίτος μήνας.

Η αντιστοιχία του Μαρτίου με το αρχαίο αττικό ημερολόγιο είναι κατά το πρώτο 15νθήμερο με τον 8ο μήνα τον Αθεστηριώνα, κατά δε το 2ο 15νθήμερο με τον 9ο τον Ελαφηβολιώνα.
Στον Ζωδιακό κύκλο κατά τον μήνα Μάρτιο ο Ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων, ενώ κατά την 20η με 21η του μηνός που συμπίπτει η εαρινή ισημερία (αρχή της Άνοιξης) εισέρχεται στον αστερισμό του Κριού.


*********

Ο μήνας Μάρτιος συναντάται συχνά στην ελληνική λαογραφία, εξ αιτίας των παρατηρούμενων σ’ αυτόν ξαφνικών και συχνών καιρικών μεταβολών, με πολλά προσωνύμια και εκφράσεις όπως:
«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης»
«Το Μάρτη ξύλα φύλασσε μην κάψεις τα παλούκια»
«Από Μαρτιού καλοκαιριά κι απ’ Αύγουστο Χειμώνας»
«Αν κάμει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά στoνε το γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα»
«Μάρτης βρέχει; Ποτέ μην πάψει»
«Μάρτης έβρεχε κι ο θεριστής χαιρόταν»



ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!