Σάββατο

Good morning Mr. Gallup!

Ο Γεώργιος Οράτιος Γκάλοπ (George Horace Gallup) γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1901, στο Τζέφερσον της Αϊόβα. (Πέθανε στις 27 Ιουλίου του 1984.)
O πατέρας του, πολύτεκνος κτηματομεσίτης, τον προέτρεψε να σπουδάσει δημοσιογραφία.
Τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας τον υποχρέωσαν να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του στο πολιτειακό πανεπιστήμιο. Παρά τις δυσκολίες όμως κατάφερε να ξεχωρίσει και κέρδισε την αγάπη των καθηγητών του οι οποίοι, με το πέρας των σπουδών του, ήθελαν να τον κρατήσουν κοντά τους. (Το μεταπτυχιακό του στην ψυχολογία & το διδακτορικό του στη δημοσιογραφία ολοκληρώθηκαν με τη συμπαράστασή τους.)
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και για μια πενταετία περίπου, όλα έδειχναν ότι θα σταδιοδρομούσε στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Πολύ γρήγορα, όμως, η φήμη του ξέφυγε από τον ακαδημαϊκό χώρο. Το δυνατό του σημείο ήταν η σχέση δημοσιογραφίας και μάρκετινγκ και η πρόταση της διαφημιστικής εταιρίας Γιάνγκ & Ρούμπικαμ, να αναλάβει επικεφαλής του τομέα μάρκετινγκ, έμελλε να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του.
Σε ηλικία 31 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη αναλαμβάνοντας μία από τις σημαντικότερες θέσεις στο χώρο της αμερικάνικης διαφήμισης, χωρίς όμως να αφήσει τη διδασκαλία αφού εντάχθηκε στο δυναμικό της φημισμένης δημοσιογραφικής σχολής του πανεπιστημίου Κολούμπια.
Εκτός από τη διορατικότητά και την ευφυΐα του, ο συνδυασμός της ταυτότητας του ακαδημαϊκού με αυτήν του διαφημιστή έκανε τον Τζορτζ Γκάλοπ πρωτοπόρο για την εποχή του, καθώς επρόκειτο για δύο τομείς που στο μέλλον θα αποτελούσαν ισοδύναμους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και ο ίδιος ήταν πολύ καλός γνώστης και των δύο.
Η ιδέα του, να χρησιμοποιήσει τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, προκειμένου να εντοπιστούν οι εφημερίδες και οι ραδιοσταθμοί που προτιμά το κοινό, ώστε οι πελάτες της διαφημιστικής εταιρίας να έχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Γιάνγκ & Ρούμπικαμ στην κορυφή.
Με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, το 1936, διενήργησε και την πρώτη πολιτική δημοσκόπηση στην ιστορία προβλέποντας, με την επεξεργασία 5.000 συνεντεύξεων, τη νίκη του Φραγκλίνου Ρούσβελτ στις προεδρικές εκλογές. Ο Ρούσβελτ δεν ήταν το «φαβορί» για τον Τύπο και η επιβεβαίωση της πρόβλεψης του Γκάλοπ προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον αλλάζοντας πλέον τον ρου της ιστορίας για τις πολιτικές εκστρατείες των κομμάτων και των υποψηφίων. Ακολούθησαν δύο ακόμα εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες η πρόβλεψη του νικητή, από τον Γκάλοπ, ήταν επιτυχείς με αποτέλεσμα να η μέθοδος του να μοιάζει αδιαμφισβήτητη.
Το 1948 νοιώθει έτοιμος να δημιουργήσει τη δική του εταιρία στην οποία και δίνει το όνομα του. Ήταν χρονιά εκλογών και οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης Γκάλοπ προέβλεπαν ότι ο Τόμας Ντιούι θα αναλάμβανε την προεδρία, με ξεκάθαρη νίκη επί του Χάρι Τρούμαν.
Οι προβλέψεις όμως δεν επιβεβαιώθηκαν, αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα η πίστη της κοινής γνώμης στις δημοσκοπήσεις, που μέχρι τότε τις θεωρούσε αλάθητες, να ταλαντευτεί. Ο Γκάλοπ προβληματίστηκε αλλά γρήγορα βρήκε την αιτία της αποτυχίας. Θεωρώντας ότι ο Ντιούι είχε τη νίκη στο τσεπάκι, δεν έλαβε υπόψη του, το μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων και δεν έκανε καμία δημοσκόπηση τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση.
Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο λάθος–παράλειψη των προπολεμικών δημοσκοπήσεων. Η βασική παράλειψη τους, ήταν η παντελής απουσία από το ερωτηματολόγιο του «ΔΞ/ΔΑ». Ο ίδιος ο Γκάλοπ και πολλοί από τους δημοσκόπους της εποχής του, που ξεκίνησαν σχεδόν μαζί του, δεν είχε ποτέ περιλάβει την περίπτωση άγνοιας ή άρνησης συμμετοχής στις πιθανές απαντήσεις, μέχρι και μετά τον πόλεμο.

ΠΗΓΕΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: www.skai.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: www.uiowa.edu


Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση.

ΓΙΑ ΤΗΝ αγΕΛΛΑΔΑ
ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ...!
(click it)

16 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα!
Μας έκαψε ο Γκάλοπ!

habilis είπε...

Ο Mr Gallup με τα σέα του και τα μέα του.

Αμαγείρευτα και εγώ μαζί του.

demetrat είπε...

ποιός Ντιούϊ;
ο αδερφός του Χιούϊ
και του Λιούϊ;
καλή βδομάδα νάχουμε τέρατο
:)
δ

Φοίβη είπε...

α! άνθρωπος είναι αυτός ο Γκάλοπ?
δεν το γνωριζα!
τι μαθαίνει κανείς...

καλη εβδομάδα.

Μαγδαληνή

Global Greek είπε...

Ωστε από εκεί μας βγήκε το Γκάλοπ! Καλημέρες

Ανώνυμος είπε...

Ρε τον Γκάλοπ πού μας έμπλεξε...

Καλημέρα :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Καλημέρα Σοφάκι :)

Δεν ήταν στις προθέσεις του φαντάζομαι...

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Καλημέρα habilis :)

Αμαγείρευτα, ποιος δεν είναι...?!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Καλημέρα Δήμητρα :)

Καλή (υπόλοιπη) εβδομάδα...!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Καλημέρα Μαγδαληνή :)

Είδες, είδες...?!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Καλημέρα G. G. :)

Από 'κει, από 'κει
από την Αμερική...

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Καλημέρα Ανεμοδούρα :)

(βλέπε απάντηση σε σχόλιο Σοφίας...)

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Exεις τη καλησπέρα μου κερας

Aristodimos είπε...

Αυτός... αυτός ο G...allu...P τα φταίει όλα....
Και μ ολα αυτα , αντε τωρα εσυ να βρεις ακρη !!!!!!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Κι εσύ από μένα έχεις την πιο θερμή μου καλημέρα Ρίκη :))

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Καλημέρα φίλε μου Άρη :))

Που να φανταστεί ο καημένος ο κος G...allu...p ότι θα καταλήγαμε αλλού 'ντ' αλλού όσον αφορά στη χρήση (και) αυτού του "εργαλείου"...