Σάββατο

«Μάνα, μητέρα, μαμά»...!

H Γιορτή της Μητέρας, παραδοσιακά, αποτίει φόρο τιμής στο πρόσωπο της γυναίκας που μας έφερε στον κόσμο. Ο καθένας όμως μπορεί να δώσει το δικό του περιεχόμενο στη γιορτή, καθώς υπάρχουν κι εκείνοι που στάθηκαν ή εξακολουθούν να στέκονται δίπλα μας σαν πραγματικές μάνες.(click it)
Κι επειδή μια γιορτή δεν κρύβει πάντα χαρά, η ίδια αυτή ημέρα μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Ανθρώπους που έχουν χάσει τη μητέρα τους,(click it) μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους, αλλά και ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να έχουν μια ζεστή σχέση αγάπης και φροντίδας (click it).
Παρ' όλα αυτά, κάθε άτομο έχει κάποιον δικό του άνθρωπο για να αποταθεί στις δύσκολες στιγμές, φίλο ή και συγγενή που άνοιξε την αγκαλιά του κι έστειλε αχτίδες ελπίδας και αγάπης σε δύσκολους καιρούς.(click it)
Αυτόν τον Άνθρωπο θα πρέπει να θυμηθούμε και γιατί όχι, να γιορτάσουμε την παρουσία του στη ζωή μας, άσχετα από το αν είναι άντρας ή γυναίκα και άσχετα από το βιολογικό του σύνδεσμο μαζί μας.
(click it)


Πηγή αναφοράς στην «γιορτή της μητέρας» ήταν η αρχαία Ελλάδα. Εκεί συναντάμε τη γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.
Μία νεώτερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η ημέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμήν όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια της οποίας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μια μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.
Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμήν της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα τη μητέρα και την εκκλησία.
Η «γιορτή της μητέρας» καθιερώθηκε να εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μάη χάρις στην έμπνευση μιας γυναίκας από τη Φιλαδέλφεια, της Ana Jarvis η οποία θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907, μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της ευοδώθηκε μερικά χρόνια αργότερα και το 1914, με προεδρικό διάταγμα, η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ.
Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.



Ο καθένας μας έχει μια μητέρα. Η μητέρα σας είχε μια μητέρα, και η μητέρα της μητέρας σας είχε μια μητέρα. Αυτό δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι αν γυρίζαμε το χρόνο προς τα πίσω αρκετά μακριά, θα συναντούσαμε την πρώτη μητέρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά.
Μερικοί υπογράφουν την θεωρία της Άπειρης Μητρότητας
, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μια άπειρη μητέρα που είναι μητέρα όλων των μητέρων. Χάος!?
Έρευνες πάντως, κατέδειξαν ότι αν δεν υπήρχαν οι μητέρες, περίπου το 92% από εμάς θα πέθαινε από το κρύο, κυκλοφορώντας χωρίς κάποιο πανωφόρι, προτού προλάβει να συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του!
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι χωρίς τις μητέρες, τα περισσότερα άπλυτα, κυρίως των ανδρών, δεν θα πλένονταν μέχρι να μύριζαν χειρότερα κι από κλούβια αυγά!
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύεται ότι χωρίς μητέρες η πλειονότητα από εμάς θα ήμασταν υποσιτιζόμενοι πάνω στην ανάπτυξή μας, έχοντας σαν μοναδικό διαιτολόγιο χάμπουργκερ, γύρους, τσιπς και μπύρες. Αν και είναι γνωστό ότι οι εργένηδες έχουν καταφέρει να επιβιώνουν για χρόνια με χάμπουργκερ, γύρους, τσιπς και μπύρες, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι ένα τέτοιο περιορισμένο διαιτολόγιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερό για ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη!



Οι μητέρες έχουν το δικό τους είδος λογικής, που άμεσα και πειστικά εξαλείφει όλες τις διαφωνίες. Η ανάπτυξη αυτής της λογικής βασίζεται στο επιχείρημα, "Είναι έτσι, επειδή το είπα εγώ!"
Όταν η μητέρα σου λέει, "Το δωμάτιό σου είναι χάλια", αυτό δεν είναι απλά μια παρατήρηση. Σημαίνει, "Καθάρισε το δωμάτιό σου."
Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα, δεν χρειάζεται πλέον ξυπνητήρι.
Αυξάνεται επίσης η ικανότητά της να περπατάει σε ένα πάτωμα που "κολλάει" χωρίς να το καθαρίζει!


Η Γιορτή της μητέρας βέβαια, όπως και όλες οι γιορτές, έχει χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.
Πρώτοι οι Αμερικάνοι, χωρίς να υστερούμε οι υπόλοιποι, ανακάλυψαν ότι παρ' όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητέρα σαν έννοια, ήταν παρόλα αυτά μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη του για την δική του μητέρα.
Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική, μετά τα Χριστούγεννα, γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχικά φυτά, διεθνώς. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.


Μamma mia...!
@ Οι θηλυκές αρκούδες, λύκοι και αλεπούδες χτίζουν φωλιές για να προστατέψουν τα μωρά τους από τα στοιχεία της φύσης.
@ Οι θηλυκοί πίθηκοι και γορίλες μεταφέρουν συνεχώς τα μωρά τους στους ώμους τους για να τα προφυλάξουν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
@ Τα θηλυκά δελφίνια ακολουθούν και προστατεύουν τα μωρά τους για δύο χρόνια.
@ Οι θηλυκοί χιμπατζήδες, λύκοι και γάτες ασχολούνται για πολλές ώρες καθημερινά για τον καλλωπισμό και τη φροντίδα των παιδιών τους δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους.
@ Το θηλυκό ελάφι προσποιείται ότι είναι νεκρό για να αποτρέψει επίθεση στη φωλιά με τα μωρά της.
@ Οι θηλυκοί σκίουροι προσπαθούν να γίνουν οι ίδιοι στόχος κάνοντας εμφανή την παρουσία τους όταν αρπαχτικά εντοπίσουν και επιτεθούν στη φωλιά τους αποσπώντας με αυτό τον τρόπο την προσοχή τους και βάζοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή.



1 μήνυμα ελήφθη
«Να είσαι εκεί για να μας δείχνεις το δρόμο αλλά άσε μας να κάνουμε κι εμείς τα λάθη μας! Θα ήταν ωραίο να μπορείς να μας προστατέψεις απ' όλα αλλά ξέρεις πως δε γίνεται γι αυτό μη νοιώθεις ενοχές! Δεν υπάρχει συνταγή για την τέλεια μάνα. Αν πάντως υπήρχε, να ξέρεις πως θα είχε τα δικά σου στοιχεία! Σ’ αγαπάμε πολύ!»



Υ.Γ.: το μήνυμα ελήφθη σ’ ανύποπτη ημέρα,
γι αυτό κι είναι πολύτιμο για μένα ως μητέρα!




(Κάντε click για μεγένθυση.)



Κι ένα πολύτιμο δώρο
από μια πολύτιμη
φίλη!




32 σχόλια:

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Αν δεν αποκριθώ άμεσα στα «μειδιάματα» σας, μην πανικοβληθείτε...!

Τεχνικοί θα είναι οι λόγοι... :)

Sophia Kollia είπε...

Αψογο όπως πάντα το αφιέρωμα. Χρόνια πολλά λοιπόν να χαίρεσαι τα παιδάκια σου, πάντα γεροί και δυνατοί όλοι.
Καλημέρα, καλό σ/κ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Και 'κει που διαβάζοντας, ταυτόχρονα ετοίμαζα το σχόλιό μου.....δάκρυσα......

"Μιλώ για τα παιδιά μου και ιδρώνω...."
Λατρεμενο μου τραγούδι, από τότε που το πρωτοάκουσα.

Εξαιρετικό αφιέρωμα!!!!!

Να ζήσεις και να καμαρώνεις τα παιδια σου

Φιλί και Γλαρειες αγκαλιές

Artanis είπε...

Καλησπέρα Αμάλθεια...Πολύ ωραία αυτή η ανάρτηση, να σου πω την αλήθεια όμως και 'γω, σκεφτόμουν να πάρω μια γλάστρα Αμαρυλλίδες, για την μητέρα μου, που της αρέσουν πολύ...Τώρα όμως με έβαλες σε σκέψεις, και αναρωτιέμαι τί να της πάρω...Τα παιδιά μου πάντως μου ετοιμάζουνε μια κάρτα...Έχω περιέργεια, αλλά λέω να κρατηθώ μέχρι αύριο που θα μου τη δώσουν...
Καλή Κυριακή αυριο, χρόνια μας πολλά...

ΑΝΑΣΑ είπε...

Να ΄σαι πάντα γερή, να χαρείς τα παιδιά σου και να φωλιάζεις πάντα μέσα σου την εικόνα της δικής σου μαμάς ...χρόνια μας πολλά

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

MANOYΛΑ, Χρόνια σου Πολλά!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Unknown είπε...

μάμα μια, άλλη καμία...

:)

χρόνια πολλά...

φιλιά βρόχινα...

Sophia Kollia είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ..
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

Luthien είπε...

Χρόνια σου πολλά!!:)Πολύ ενδιαφέρον ποστ!!

olygirtos είπε...

......Χρόνια καλά,χρόνια πολλά,
χρόνια χαρούμενα γεμάτα θύμησες
γλυκιές,μακρυά απο πίκρα,για κάθε μάνα σε κάθε μήκος και πλάτος !

Giorgos Varvakis είπε...

Χρόνια Πολλά!!
Καλημέρα

BUTTERFLY είπε...

Οπως παντα, οι πιο δυσκολες στιγμες, βγαζουν τα πιο ομορφα συναισθηματα!
Μπορω να πω οτι ισως ειναι η καλυτερη αναρτηση που εχεις κανει.
Να χαιρεσαι τα παιδακια σου!

Roadartist είπε...

Πολύ ομορφο αφιέρωμα..
Να σαι καλα..
Σε φιλω, καλο απογευμα!

akrat είπε...

τι έγινε το πρωί έστειλα μήνυμα πως εξηφανίσθη?
καλησπέρα καλησπέρα και φιλάκια σ' όλες τις μάνες... του κόσμου όλου...

venceremos είπε...

εποσο υπεροχο κ ποσο δυσκολο ειναι να εισαι πραγματικη μανα.Τι απιστευτο ζορισμα εχει να τα ακους να λενε< ασε μας να κανουμε λαθη, δεν μπορεις μας προστατεψεις>κ να ξερεις οτι εχουν δικιο.τα θερμα μου συνγχαρητηρια για το Ποστ.Εμενα φετος μονο η μικρη μου κορη ειπε τα χρονια πολλα. τι μικρη δηλαδη!!21..

ζαφορα είπε...

Αυτή η ανάρτηση είναι,
το ποιο όμορφο δώρο
στις μανούλες του κόσμου
στην ποιο όμορφη γιορτή της Άνοιξης.

Να είσαι καλά, με θύμισες γλυκές…!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

"Ακριβή μου Σοφία",

Σ' ευχαριστώ!

Να είσαι πάντα κι εσύ ευτυχισμένη μανούλα :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Γλαρένια αγκαλιά μου,

Εύχομαι πάντα και μόνο χαρές να παίρνεις απ' τα παιδάκια σου :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Να τα χαίρεσαι και να σε χαίρονται το ίδιο κι αυτά, artanis καλή μου :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Αντεύχομαι μέσα απ' την καρδιά μου ανάσα, για σένα και τα διδυμάκια σου :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Φιλιά μητρικά νεράιδα μου :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Να χαίρεσαι τη μανούλα σου μικρή μου luthien κι αυτή εσένα :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Και για κάθε πατέρα καλέ μου Ολίγυρτε και για κάθε πατέρα...!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Σ' ευχαριστώ αγαπητέ gvarvakis,

να είσαι πάντα καλά!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Σ' ευχαριστώ πεταλουδίτσα μου

κι εσύ να έχεις πάντα ότι επιθυμείς!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Φιλιά πολλά καλλιτέχνιδα μου και σε σένα :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Αγαπητέ μου φίλε akrat,

δεν ξέρω τι να σου πω για το εξαφανισθέν σχόλιο καθότι εδώ και τρεις ημέρες ήμουν "εκτός"... δικτύου!

Για το εμφανισθέν όμως σ' ευχαριστώ πολύ :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

veneremos σε καλωσορίζω :)

Απίστευτο ζόρι πράγματι...

Να τα χαίρεσαι και να σε χαίρονται τα παιδάκια σου!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Να είσαι κι εσύ πάντα πολύ καλά μυρωδάτη μου ζαφορά :)

ζαφορα είπε...

Σου έχω μια πρόσκληση για ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

Σε περιμένω στη γειτονία μου.
Βλέπε το post παιχνίδι δια χειρός .

Καλό απόγευμα με φιλιά !!!!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Ίσα που κατάφερα να αποκριθώ στα «μειδιάματα» σας...!

Πριν προλάβω να ολοκληρώσω την επόμενη ανάρτηση μου η επικοινωνία δικόπηκε πριν προλάβω να σας επισκεφτώ... :( :(

Κι αυτό το σχόλιο από ξένο pc το γράφω διότι δυστυχώς, μεταξύ άλλων, συνεχίζονται και τα τεχνικά μου προβλήματα...!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Θα έρθω να την παραλάβω ζαφορά μου :)

Ελπίζω να τα καταφέρω δηλαδή...!