Κυριακή

ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ...!

Μπορεί να του λείπουν τα φτερά, όμως η «ουρά» και τα «ζύγια» αρκούν για να τον κάνουν να πετάξει ψηλά στον ουρανό της Καθαρής Δευτέρας.
Πολύχρωμος και παιχνιδιάρης, ο χαρταετός, προαναγγέλλει την άνοιξη και σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής.

«Αμόλα καλούμπα», λοιπόν κι ας τον «ακολουθήσουμε» στο χρόνο, για να μάθουμε την ιστορία του…!
Μία ιστορία που έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα, ξεπερνώντας τα 2400 χρόνια ζωής. Υλικό κατασκευής των αετών δεν υπήρξε από την αρχή το χαρτί. Σε κείμενο του 4ου π.χ. αιώνα αναφέρεται ότι κάποιος Κουνγκσού Φου κατασκεύασε ένα «ξύλινο πουλί» που πέταγε τρείς μέρες συνεχώς.
Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους «αετούς» σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και ενέργειες εξορκισμού του κακού. Πολλοί έδεναν πάνω τους μικρά χαρτάκια, στα οποία έγραφαν τις αρρώστιες και τις συμφορές τους και τις άφηναν να φύγουν μακριά, ενώ άλλοι έστελναν προς τον ουρανό τις ευχές και τις επιθυμίες τους για να εισακουστούν.
Το πιο εντυπωσιακό ίσως στοιχείο στην ιστορία του χαρταετού είναι η χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς.
Πολλοί αετοί ήταν ειδικά κατασκευασμένοι για να σηκώνουν ανθρώπους, με σκοπό να χρησιμεύσουν σαν εναέρια παρατηρητήρια. Ο αυτοκράτορας Γουέν Χσουν Τι έκανε μάλιστα, πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, βάζοντας ως «πιλότους» κρατούμενους, που αν τελικά επιζούσαν της «επικίνδυνης αποστολής» κέρδιζαν την ελευθερία τους. Ο Μάρκο Πόλο περιγράφει τέτοιες «επανδρωμένες πτήσεις».
Για να εξελιχθεί η πτήση των χαρταετών από θρησκευτική και στρατιωτική σε ψυχαγωγική, χρειάστηκε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια. Άλλες δημοφιλείς χρήσεις των χαρταετών, πέρα από τη διασκέδαση, έγιναν το εναέριο ψάρεμα και η ανύψωση βαρών, μέχρι και οικοδομικών υλικών.
Κορυφαίοι δεξιοτέχνες του είδους οι Κινέζοι, χρησιμοποιούσαν χαρτί και μετάξι σαν πρώτη ύλη, κατασκευάζοντας αετούς σε διάφορους τύπους και ποικίλα σχέδια.
Η πρωτοβουλία, όμως, της τεχνικής του χαρταετού δεν έλειψε και από την Ελληνική αρχαιότητα. Ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος, τον 4ο αιώνα .π.χ., χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ επίσης σώζεται Ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής που απεικονίζει μία κόρη που κρατά στα χέρια της μία μικρή λευκή σαΐτα, είδος αετού, με το νήμα της, έτοιμη να πετάξει.
Ο χαρταετός φτάνει στην Ευρώπη μετά τον 10ο μ.Χ. αιώνα μέσω των Αράβων. Επιβεβαιωμένες, όμως, πληροφορίες για την παρουσία του στη γηραιά Ήπειρο χρονολογούνται αργότερα, το 1450 στη Γερμανία και το 1606 στην Ισπανία.
Συγκεκριμένα ένας Ισπανός κληρικός αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι ο χαρταετός χρησιμοποιείτο σαν παιχνίδι χαράς την «ημέρα του Πάσχα». Είδηση που δείχνει την πιθανότητα η ανύψωσή του στα ουράνια να συμβόλιζε την Ανάσταση.

Στους χρόνους που ακολουθούν, οι χαρταετοί και οι υφασμάτινοι αετοί χρησιμοποιούνται και για επιστημονικά πειράματα.
Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος στην Αμερική διαπίστωσε με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο. Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Την χρήση όμως του αετού σαν παιχνίδι ξεκίνησαν τα παιδιά της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από παλαιότερες Γαλλικές χαλκογραφίες του 1657 και του 1807 που απεικονίζουν παιδιά με χαρταετούς.

Ο χαρταετός έφτασε στην Ελλάδα, πιάνοντας πρώτα τα λιμάνια της Ανατολής, Σμύρνη, Χίο και Κωνσταντινούπολη, τα λιμάνια της Επτανήσου, έπειτα της Σύρας και των Πατρών και σιγά-σιγά όλα τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε να αγοραστεί σπάγκος και χρωματιστό χαρτί.
Σήμερα η κατασκευή του χαρταετού είναι προαιρετική, αρκεί η αγορά του.
Το μόνο που χρειάζεται είναι η δική μας όρεξη, η δεξιοτεχνία μας και η προσπάθειά μας ν’ ανέβει το «χάρτινο πουλί» στον ουρανό.



Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η μαγεία του χαρταετού:
Μας κάνει να κοιτάμε πάντα ψηλά και να αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε ακόμα ψηλότερα!



Αμόλα Καλούμπα λέμε...


Το πέταγμα του χαρταετού πάντως για να παραμείνει ψυχαγωγία, πρέπει να γίνεται με κάποιους κανόνες:
1. Να πετάτε το χαρταετό σας μακριά από τα ηλεκτροφόρα σύρματα της ΔΕΗ, σε χώρους ανοιχτούς, μακριά από σπίτια και δέντρα.
2. Αποφύγετε να πετάξετε χαρταετό, αν ο καιρός είναι βροχερός.
3. Μη δένετε στο χαρταετό σύρματα ή σπάγκους υγρούς.
4. Αν σκαλώσει σε ηλεκτρικό δίκτυο, μην τον πειράξετε, υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
5. Ειδοποιήστε τη ΔΕΗ, για να απομακρύνει τους χαρταετούς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια.


ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙ ΑΠΟΨΕ...!
ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ &
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!


7 σχόλια:

Artanis είπε...

Καλημέρα Αμάλθεια...Υπέροχη η σημερινή ανάρτηση, φαίνεται οτι το έψαξες πολύ το θέμα...Θα το διαβάσω στα παιδιά μου να μαθαίνουν...

Unknown είπε...

Ξέρεις τι μ' αρέσει στους αετούς; Που καταφέρνουν να κρατούν τα κεφάλια μερικών ψηλά...εκεί πάνω στ' αθέατα άστρα. Πετάει κι η ψυχή μαζί. Ρε συ, μερικοί χαμογελάνε κιόλας. Μυστήριο...
:)

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου φάτσα.Ούτε ο πάπυρους λαρούς να ήσουν...μα τόσες γνώσεις;Τρομάζω ρε παιδί μου...Μη μασας όμως αμόλα καλούμπα και να περάσεις καλά και εσύ.

Φωτεινή S είπε...

Γεια σου, πατριώτισσα, Αμάλθεια!
Nα βάλεις κάποιο παραθυράκι "αναζήτησης" στο πλάι
κι αντί να πηγαίνουμε στο wikipedia,
να ερχόμαστε σ' εσένα να ψάχνουμε ό,τι θέλουμε.
Φοβερή είσαι!
Μπράβο!
Καλή Σαρακοστή!

adaeus είπε...

Το τέρας της μαθήσεως φωλιάζει εδώ μέσα... Σήμερα δεν είχαμε αέρα και δεν πετάξαμε... ευτυχώς που κάναμε τις δοκιμές πτήσης χτες :)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

artanis

νεράιδα της βροχής

island

φωτεινή

adaeus


Kαλησπέρα!

Σας ευχαριστώ!
Χαίρομαι που σας αρέσουν τα θέματα και ο τρόπος που παρουσιάζονται...!
Αυτό είναι και το μόνο δικό μου κομμάτι στην πραγματικότητα, αφού τις πληροφορίες τις "δανείζομαι", μαθαίνοντας κι εγώ μαζί με σας!

Για λίγες μέρες θα ασχοληθώ με την "ανακαίνιση" του ιστολογίου... θα τα πούμε σύντομα!!!

Καλή Σαρακοστή να έχουμε ΟΛΟΙ :) :)

maika είπε...

αυτό με τον μπαμπουδένιο χαρταετό που έβαζαν επάνω του κρατούμενους που έδωσε μια ιδέα....
έχω έναν πολύ κακό γείτονα....
και λέω...μμμ...λέω να ψάξω αμέσως τώρα για μπαμπού,να φτιάξω αετό ,να τον δέσω επάνω του και να τον πετάξω ψηλά στα σύννεφα,να δω αν θα του φύγει η στριμάδα!!!
γουστάρω!!
;0))